lördag 5 september 2009

Varför kalla det gräddfil när det handlar om korruption?


I Sverige lever vi med en tanke om att korruption är något utländskt. Sådant vi rapporterar från Italien, Frankrike, Afrika, Asien, kanske i Latinamerika. Ja överallt utom i Sverige. Eller som Stina på Salkråkan skulle ha sagt det: "Hemma på våran gata i stan.." där förekommer inte korruption. I Sverige finns det bara gräddfiler, mygel, skandaler och affärer. Inget olagligt bara omoraliskt med andra ord. Men är det inte dags att kalla saker vid sitt rätta namn?

När en tjänsteman i Stockholm får förvärva 4 centralt belägna förskoleverksamheter för 600 000 kronor, så är det inte fråga om en "affär" utan korruption. När en rektor i Täby får köpa en skola för en spottstyver, så är det inte "mygel", det är korruption. När en företagare får undantag från strandrättsregler därför att han har gjort så mycket gott för samhället, så är det inte en "gräddfil" utan just korruption. Exemplen kan mångfaldigas och vi läser nästan dagligen om dem.

Så varför är då det viktigt att kalla saker vid sitt rätta namn? Jo, helt enkelt därför att korruption är olagligt, vilket inte "gräddfiler", "affärer" och "mygel" är. Det är bara omoraliskt.

I Sverige har vi ju ett system där politiker är ställda över lagen, det kallas med ett finare ord för att de likt poliser, kungahuset, militären har en en speciell medborgarrätt, till skillnad från oss andra som omfattas av en allmän medborgarrätt. Polisen tex. har våldsmonopol, vilket ingår i deras speciella medborgarrätt. Politiker kan inte juridiskt granskas och lagföras för de beslut de fattar i de politiska församlingarna. De kan bara bli avsatta i val och ställas till moraliskt ansvar. Det här är ju i grunden farligt. Hade det blivit lagfört och straff utmätt så skulle vi säkert se färre bortskänkta skolor, och inte så många pudlar.

För det är ju det som görs i Sverige, du förser dig av skattemedel, smörjer andra, låter dig smörjas inför ett beslut och du kommer undan med en pudel. Mutor och bestickning reduceras till en Toblerone och en flaska whiskey till jul. I gräddfilarnas land förekommer inte korruption. Så fiffigt har vi ställt det för oss.

Och därför blir också debatten kring de här förhållandena så erbarmeligt dålig politik.

Intressant

DN här

Aktuellt i Politiken

Inga kommentarer: