lördag 12 september 2009

Korruptionen igen!


Med anledning av ytterligare en skandal så relanserar jag en äldre text.

Varför kalla det gräddfil när det handlar om korruption?

I Sverige lever vi med en tanke om att korruption är något utländskt. Sådant vi rapporterar från Italien, Frankrike, Afrika, Asien, kanske i Latinamerika. Ja överallt utom i Sverige. Eller som Stina på Salkråkan skulle ha sagt det: "Hemma på våran gata i stan.." där förekommer inte korruption. I Sverige finns det bara gräddfiler, mygel, skandaler och affärer. Inget olagligt bara omoraliskt med andra ord. Men är det inte dags att kalla saker vid sitt rätta namn?

När en tjänsteman i Stockholm får förvärva 4 centralt belägna förskoleverksamheter för 600 000 kronor, så är det inte fråga om en "affär" utan korruption. När en rektor i Täby får köpa en skola för en spottstyver, så är det inte "mygel", det är korruption. När en företagare får undantag från strandrättsregler därför att han har gjort så mycket gott för samhället, så är det inte en "gräddfil" utan just korruption. Exemplen kan mångfaldigas och vi läser nästan dagligen om dem.

Så varför är då det viktigt att kalla saker vid sitt rätta namn? Jo, helt enkelt därför att korruption är olagligt, vilket inte "gräddfiler", "affärer" och "mygel" är. Det är bara omoraliskt.

I Sverige har vi ju ett system där politiker är ställda över lagen, det kallas med ett finare ord för att de likt poliser, kungahuset, militären har en en speciell medborgarrätt, till skillnad från oss andra som omfattas av en allmän medborgarrätt. Polisen tex. har våldsmonopol, vilket ingår i deras speciella medborgarrätt. Politiker kan inte juridiskt granskas och lagföras för de beslut de fattar i de politiska församlingarna. De kan bara bli avsatta i val och ställas till moraliskt ansvar. Det här är ju i grunden farligt. Hade det blivit lagfört och straff utmätt så skulle vi säkert se färre bortskänkta skolor, och inte så många pudlar.

För det är ju det som görs i Sverige, du förser dig av skattemedel, smörjer andra, låter dig smörjas inför ett beslut och du kommer undan med en pudel. Mutor och bestickning reduceras till en Toblerone och en flaska whiskey till jul. I gräddfilarnas land förekommer inte korruption. Så fiffigt har vi ställt det för oss.

intressant Läs DN och Mitt i steget

SvD och här

och Inga-Britt Ahlenius här.

5 kommentarer:

Eva Hillén Ahlström sa...

Nu har jag gjort det igen:)http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=35516

Eva

Anders Nilsson sa...

Det är en härva av missbruk av politiska uppdrag, och på något sätt måste det gemensamma kunna skyddas mot denna korruption.

Det är konstigt att vi reagerar så svagt.

Eva Hillén Ahlström sa...

Ja, Anders, det är märkvärdigt tyst. Skrämmande.

/Eva

Jens Rosbäck sa...

Trots att jag lever i ett av världen mest korrupta länder har jag aldrig riktigt reflekterat över vårt ordval "affär" som vi har i Sverige.
Men visst kan förskoleaffären absolut klassificeras som korruption.

Transparency International (www.transparency.org) har massor av intressant material om korruption och de driver också flera tematiska projekt, bland annat ett om korruption inom utbildningssektorn. Det handlar nog mest om "köpta" examina (som är ett enormt problem här i Kambodja).
Det här handlar ju mera offentliga tillgångar avyttrade till underpris samt missbruk av offentliga medel. Men jag tror TI har något om det också.

Anonym sa...

慈德宮,龍南漆藝博物館,竹山竹管厝,陳列教育館,中興新村,東埔溫泉,清安豆腐街,金龍窯,火炎山,橫龍山古道,中港慈裕宮,大湖農村,挑柴古道,龍騰斷橋,森林遊樂區,卓蘭果園,外埔漁港,龍鳳漁港,清德禪寺,欣隆休閒農場,馬術農場,童玩村
泰安溫泉區,南庄老街
溫泉遊樂區,綠葉方舟,明德水庫,仙山,鳳陽谷,三角湖,木雕街,通霄蘆沐村風,香格里拉樂園,馬拉邦山,薑麻園,海濱休閒園區,鳴鳳山古道,火車窿,勝興火車站,挑鹽古道,獅頭山,藺草文化館,永和山水庫,大克山,通霄秋茂園,大衛營,清泉農場,雪霸國家公園,蜜蜂休閒館,挑炭古道,三通嶺,建民農場,自然保留區,永和山農場,八通關古道,明新書院,石觀音吊橋,戰車公園,軍史公園,桂花森林松柏嶺,梅峰農場,棋盤石,巧手工作坊
桃米生態村,溪頭,杉林溪森林遊樂區,李勇廟,竹山保安宮,沐陶窯
玉山國家公園