tisdag 1 september 2009

Är gamla maoister det nya svart?


Här kommer min lilla spaning i den vecka som gått. Gamla maoister är det nya svart. I söndags såg jag reprisen på Kristallen, utdelningen av tv-utmärkelser, ytterligare en sådan där firmafest där man delar ut priser till varandra och där det hålls tacktal.

Där träder den gamle ultramaoisten och försvararen av folkmorden i Kina, Burma och Kampuchea, Jan Myrdal, fram och har fått äran att dela ut priset för särkilda förtjänster inom tv-mediet. Och priset gick till en annan gammal maoist, Robban Aschberg, som började sin journalistiska karriär i Sveriges Kommunistiska partis, fd KFML, förlag Oktober. Så vänder jag min vana trogen till bloggarna igen och vad finner jag, jo i debatten om friskolorna så dammas ytterligare en gammal maoist av. Här länkas till Knut Lindelöf, vars karriär i KFML var både lång och trogen.

Så veckans spaning är klar. Gamla maoister är det nya svart.
ps. Till er som inte hänger med och uppdaterat språket till dagens inneidiom, så vill jag förklara att "det nya svart" är modernt språk för "det senaste" "det hippa" "att vara i framkant på trenden" ungefär. Tror jag. Svart har ju alltid varit färgen på den tänkande eliten, svarta kläder, svarta solbrillor, svart hår. Ett arv från de tider då prästen tuktade sin menighet. Med ett litet glas rött där till. ds.

Intressant

5 kommentarer:

Martin sa...

Jag skulle vilja påstå att det inte bara är kläderna, håret och glaset med rött som utmärkte den klassiska tänkaren.. baskern är enligt mig, väldigt utmärkande. se på beatnicksen och även Ernesto Guevara (som trots sina mindre karraktärsfel också var en stor tänkare)

Anders Nilsson sa...

Just det, tänkte inte på det. :)

Martin sa...

man kan inte tänka på ALLT alla gånger:)

Catti Ullström sa...

Utan att försvara Jan mYrdal undrar jag när han försvarat folkmord i Burma? I sambad med upproret 2007? Isf har jag missat det helt och skulle gärna läsa det.

Anders Nilsson sa...

1967 uppmanade Kinas kommunistiska parti den kinesiska minoritet i Burma att göra uppror mot det av Sovjetunionen stödda och inspirerade planekonomiska experimentet i Burma. Kampen ledde till ett etniskt blodbad inte bara på den kinesiska minoriteten. Dvs folkmord. Myrdal har alltid stött denna kinesiska politik gentemot Burma. Därav min karaktärisstik.