tisdag 8 september 2009

Grattis Umeå!


samisk kalender

Grattis Umeå! Staden blir europeisk kulturhuvudstad 2014. Det är inte utan att mitt norrländska hjärta, trots betablockerare och vattendrivande, slår en del extraslag.

Umeå är en stad som utvecklats på tvärs mot gängse föreställningar. När allt skulle flyttas söderut så bygger man universitet. Den gamla statstjänstemanna staden, med regemente och storsjukhus förvandlas. Man bygger egen opera, Norrlandsoperan, när Skellefteå får regionteatern låter man Ögonblicksteatern, av de äldsta och intressantaste frigrupperna i landet, utvecklats till en ”stadsteater” med nära samarbete med lokala krafter. Jazzmusiken har levt stort i staden. Staden har en egen symfoniorkester.

Från Trondheim till Murmansk breder regionen ut sig och Umeå har genom långt och ihärdigt arbete från medborgarna och lokala politiker etablerat sig som ett viktigt ekonomiskt och kulturellt centrum. Att man nu blir Kulturhuvudstad är bara ett naturligt steg i den utvecklingen.

Men kultur i Umeå har inte bara varit en dans på rosor. Kulturchefer har kommit och gått. Kulturlivet har fått sina törnar av klåfingriga politiker och egensinniga tjänstemän där ambitionerna inte alltid följt samma stigar. Trångsynt bymentalitet har inte alltid tålt kosmopolitisk närgångenhet.

Jag hoppas nu att Umeå som kulturhuvudstad 2014 kan bli något mer än ett skyltfönster för en regional självgodhet över renkött, jojk och norrländsk ordknapp envishet. Jag hoppas att Umeå lika mycket som de visar världen Umeå, också bjuder världen in till sig. Att staden blir en spännande mötesplats för världens kultur och låter sig lika mycket inspireras som att inspirera. Låt inte kulturhuvudstadsåret bli ett skyltfönster för och exportsatsning av en etnocentrisk särart. Låt Umeå för ett år bli en plats där världen visar sig.


Intressant flera skriver här och här och här.

Inga kommentarer: