torsdag 10 september 2009

Hurra! Äntligen...


ur Hamlet; kung Claudius

Østfold Teater har äntligen blivit regionteater! Idag fick vi det efterlängtade beskedet att vi blivit erkända som fullvärdig regionteater. Det har tagit många år och mycket arbete. Under lång tid har vi trots små ekonomiska medel producerat föreställningar av högsta kvalitet för barn och ungdom. De ekonomiska begränsningarna har ju gjort att vi varit tvungna att begränsa antalet skådespelare och turnéperioder. Trots det har vi producerat högklassiga föreställningar, satsat på ny dramatik från unga norska förffattare, ordnat dramatikerverkstäder, och varit en scen för lokala unga proffesionella. Nu kan vi vidareutveckla den satsningen och även producera för den vuxna kvällspubliken. Fantastiskt.ur Hamlet 2007: Hamlet og Ofelia

Från att från början varit bara tre anställda med ansvar för allt har teatern vuxit till en fullvärdig teater med ansvar för alla teater i fylket. I det skiljer vi oss ut från andra regionteatrar, vijobbar med proffessionella förställningar för turné, men också med lokala spel och amatörteater, vi ordnar kurser för företag och enskilda regionalt och nationellt. Vi har verkligen satsat på att teatern skall vara en levande del i ett regionalt men också sannaste mening lokalt samhällsliv.


ur Hamlet: Laertes hemkomst


Nu satsar vi på allvar för teaterns största utmaning någonsin, Brev fra Bendik, en föreställning om den store östfoldskonstnären Bendik Riis, han som fick Sune nordgren att flytta på Christian Krogh på hedersplats i Nasjonalgalleriet i Oslo och stället hänga Riis´ mästerverk "Bendik og Årolilje" på hans plats. Det kommer att lbi en föreställning fylld av visuell fantasi, bilder och poesi, musik av Bugge Wesseltoft och fantastiska skådespelare.


Bendik Riis: MalermesterenIntressant om konst, kultur och teater skrivs det här.