onsdag 4 augusti 2010

Förbjud dom! Flum-Björklund blottar ansiktet.


Folkpartiets ledare Jan Björklund tänker gå till val på att föreslå en svensk lagstiftning som förbjuder bruket av burka och niqab i svenska skolor. Förbudet skall ge rektorer vid gymnasier och svenska högskolor enkla regler att agera utifrån. Burka no!

”– Undervisning är kommunikation, det är att kunna se varandra i ögonen och ansiktet och kunna kommunicera med varandra. Där menar jag att det är extremt olämpligt att tillåta klädsel som täcker ansiktet, säger Jan Björklund till Ekot.”

Några vetenskapliga belägg presenterar folkpartiledaren inte för att det han påstår. Jag menar, om hans tankar vore riktiga så skulle alltså en stor del av världens befolkning inte kunna kommunicera med varandra. För nu talar vi inte bara om muslimska kvinnor i burka och niqab, Nej vi talar givetvis om alla blinda, för att inte tala om alla som har kontakt med varandra med brev, telefon, radio, mail, sociala medier, internet också. I skolans värld så bör man i konsekvensens namn förbjuda distansundervisning över internet tillsammans med detta försvinnnade fåtal kvinnors klädesval.

Och har Björklund någon vetenskaplig grund för att hävda att kommunikationen inte bara förbättras, utan faktiskt uppstår först i samma ögonblick dessa kvinnor ändrar klädstil? Han predikar och pekar med hela handen. Förstår de inte bättre så vill han gärna krydda sin manliga omsorg med lite hot:


”– Jag tror att man är väldigt ärlig mot en ung flicka som bär burka eller niqab om man säger till henne att inte söka till förskollärarprogrammet, för att hon inte kommer att få anställning som förskollärare. Barnen måste kunna se på sin förskollärare om hon är bestämd, eller glad eller oroad eller så.”

Nej, forskning och fakta har han givetvis inte, för denne, den gamla skolans och vetenskaplighetens överstepräst inom svensk politik, han har ersatt vetenskaplighet med flummets främsta utsaga: ”Jag har inga fakta men jag har en känsla av det.” Och i den politiska opportunismens flumlandskap försvinner han tillsammans med sin ministerkollega Billström, herr Sarkozy och några andra europeiska prominenser.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Intressant.

4 kommentarer:

Kjell-Åke Persson sa...

Folkpartiet tycks ha gjort det till en vana att fiska i grumliga vatten när val närmar sig. Minns språktestkravet från Leijonborg...

Anders Nilsson sa...

Så sant, Kjell-Åke. Peter Karlberg beskrev bakgrunden så här:

"valstrategernas analys (som ersatt ideologerna i alla partier tror jag)" http://peterkarlberg.blogspot.com/2010/08/raknas-alla.html

och det tror jag är orsaken till opportunismen.

Anonym sa...

Till Kjell

Språkkravstestet var/är befogat. Detta med slöjan känns bara fånigt.

Niklas sa...

Håller med. Språktest, att följa lagar & regler samt att följa grundläggande normer (emfas på "grundläggande") räcker gott & väl. Övrigt ska staten inte alls lägga sig i.