tisdag 18 maj 2010

Lägg ner Försäkringskassan nu! Det är ett nedsmittat och sjukt system.


Jag var och hälsade på syrran i Sollentuna i helgen. Förr när man kom med pendeln så låg det till vänster en skola inklämd mellan miljonprogramaskolosserna. Den finns inte längre. Den revs och jämnades med marken. Den var smittad av oro och omöjliga klassrumssituationer. Skolan presterade uselt, elever fick varken undervisning eller betyg. Till slut hade situationen utvecklats så långt att kommunen inte såg någon annan råd än att smittförklara den. Skolan och byggnaden var sjuk. Alltså revs den. En ny skola byggdes på en annan plats i kommunen, lärare och elever följde med. Och på platsen för den gamla skolan där intill pendeltågsstationen byggdes Attundas nya tingsrätt. Som närmaste granne har de polishuset, som ironiskt nog stått där i många år innan skolan en gång byggdes, förföll och slutligen revs.

Försäkringskassan är bara en av alla dessa statliga myndighetskonstruktioner som etablerats för att administrera den ”välfärdsstat” som vi i vår naiva enfald började bygga för 40 år sedan. FK har utvecklats till det som in folkmun blir kallat för Förnedringskassan, dvs ett ställe där hjälpsökande människor misstros, förnedras och avkrävs total underkastelse av lojala tjänstemän. Jag skyller inte på den mänskliga faktorn, jag tror uppriktigt att de flesta som arbetar där är hyggliga människor som vill sin nästa gott. Men insnärjda i ett regelverk och tolkninsprejudikat kan de knappast göra annat än att fullgöra sin väktartjänst. Försäkringskassan är precis som den där skolan i Sollentuna exempel på ett sjukt "hus", så infekterat att det borde rivas.

Försäkringskassan är inte ensamt. Inom migrationsverket, a-kassorna och andra myndigheter som borde tjäna medborgarnas behov av service, har staten byggt upp en kontrollapparat vars uppgift är att minimera medborgarnas tillgång till välfärds- och trygghetssystemen. Misstroende och omvänd bevisbörda är dess signum.

Genom förnedrande redovisningar och krav på att ställa sig till myndighetens förfogande och efter avyttring av eventuell egendom så kvalificerar medborgaren sig för välfärdsstatens ynnest. Egna initiativ undanbedes och beivras. Detta är mänsklig förnedring satt i system. Detta är ett av verktygen för att upprätthålla den stora klyftan i vårt samhälle idag, ett system som ställer fattiga och sjuka utanför, som lämnar människor i total maktlöshet.

Lägg sedan till detta all integritetskränkande lagstiftning som ger staten tillgång till dina elektroniska förtroligheter, dina telefonsamtal och ekonomiska transaktioner. På ren svenska, de vet vad du skriver, vad du talar om i mobilen och vad du handlar på OKQ8 en lördag kl 21.03.33.

Det här är sjuka institutioner som smittar sina medarbetare. De tvingas varje dag arbeta i en miljö där stöd egentligen betyder kontroll, utredning betyder misstanke osv. Inbäddade i en övertygelse om att de arbetar i det bästa av alla system uppträder de lojalt. Det är ett nedsmittat och sjukt system.

Rivningen i Sollentuna är en instruktionsbok för hur vi ska hantera statsbyggets dysfunktionella myndigheter. Riv dom ner till grunden. Bygg något nytt. I stället för Försäkringskassan, skapa en Rehabiliteringsmyndighet, vars uppgift är att säkra människors väg tillbaka till ett meningsfullt och verksamt liv. Skilj den från staten och låt arbetsmarknadens parter tillsamman med vårdgivare och brukare styra över den. Då kan vi börja bygga det goda samhälle som en modern socialdemokratisk vision skulle kunna vara bärare av.

Många skriver. Om det här och om annat.
DN, SvD, Arena, Aftonbladet
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är benägen att håller med dig. Som det är nu dom arbetsskadad är man fullständig rättslös hos försäkringskassan. Man får en handläggare som är knappt utbildad i vad vet jag inte men denna person har sagt till mig att han kan ingenting om min skadad. Han väljer att 100% lita på sk försäkringsmedicinska rådgivare som är inte heller specialist i min skadad. Alla specialister säger att jag har 50% arbetsförmåga livet ut. Men so sagt FKs handläggare som egentligen skall väga de olika underlag väljer FMR utlåtande. Fruktansvärt att fastna i denna förnedringssystem.
tekla

Ola Berg sa...

Det är bara att hålla med. Så fort det gäller våra inkomstförsäkringar (både A-kassa och F-kassa) så är vi fullt kapabla att ta hand om och finansiera dem själva.

Eftersom det är fråga om inkomstförsäkringar där den som tjänar lite både betalar lite och belastar lite, medan den som tjänar mycket både betalar mycket och belastar mycket, så är de ju inte omfördelande.

Att erbjuda sådana här försäkringar är utmärkt verksamhet för facket, och traditionellt är det också facken och skråen som självständigt hanterat både sjukförsäkringar och arbetslöshetskassor. Sånt ska inte politiker lägga sig i.

Anders Nilsson sa...

Tekla, det du berättar har också många andra vittnat om. Därför måste vi sluta försöka lappa och lag det här systemet. De senaste årens cirkus har visat hur omöjligt det blir. Vi måste riva ner och bygga nytt,

Ola, som du vet så är jag kraftig motståndare till de en gång medlemsdrivna försäkringarna som nu förstatligats och förvandlats till ytterligare ett kontrollerande maktinstrument för överheten. Vi måste våga se sanningen i vitögat och snarast avveckla ett system som fått alltför lång tid på sig att bevisa sin oförmåga.

Anders Jönsson sa...

Låter som en intressant tanke. Gör om och gör rätt. Men tänk om en moderat skulle drista sig till en tanke i samma bana. Då skulle många (S) skrika och säga att man ville avskaffa socialförsäkringarna, låta folk leva utan tryggehet, sparka på redan svaga och oroliga människor. Intressant tanke men de enda som kan driva den är (s). Kommer de någonsin att göra en översyn? Idéer i Hedborgs senaste utredning blev ju upplockad av alliansen men de har ju av (S) anklagats i varje reform - regelförändring - för att rasera socialförsäkringarna och människors trygghet.

Anders Nilsson sa...

Anders J, jag tror faktiskt det, Ylva Johansson har tänkt sådan tankar och hon leder välfärdsutskottet, men visst kommer det att bli uppror bland statskramarna. I senaste Aktuellt i Politiken, veckotidning(s) sägs det klart ut om än inte lika explicit som jag formulerar mig.

Britta Sethson sa...

Du har helt rätt Ingmar. Kalla det för rehabiliteringsmyndighet eller kompetensförmedling eller vad som helst

Vi måste se till att skattemedlen och försäkringspengarna används rätt.

Anders Nilsson sa...

eller Anders eller nåt ,,:)

Britta Sethson sa...

Varför kallar jag dig för ingmar. Det är andra gången.
tur att du är tålmodig

Kanske beror det på att de som jag känner och heter Anders är i ett fall en riktig svinpäls och i det andra fallet en riktigt en galen läkare.

så det kanske är så att du ska känna dig hedrad!!!!!