fredag 16 april 2010

Gå inte i fällan!


Bilden från AMS statistik.

Den borgerliga alliansen har haft en taktik alltsedan den stora finanskrisen slog till i augusti 2008. De har krismaximerat, de har svartmålat utvecklingen. Arbetslösheten skulle stiga till 12, ja kanske 15%, industrin skulle gå på knäna långt in i nästa mandatperiod. Det har inte varit måtta på vilket elände vi vanliga medborgare kunde förvänta oss i krisens spår. Jag vill påstå att den här bilden av ekonomin har varit ren valtaktik från borgerlighetens håll.

Jag har också sedan länge varnat för att vi inte ska gå i den fällan. För givetvis har regeringen varit betjänt av att kunna visa nya ljusa siffror ett halvår efteråt. De borgerliga har lärt sig av Göran Persson misstag när han lättvindigt talade om att jobben kommer. Borgarna har i stället svartmålat för att kunna skörda all möjlig positiv förändring. Idag talas om en arbetslöshetstopp på 9% och att ekonomin har vänt. På så sätt har man ju kunnat hävda att man skött sig bra. Bra mycket bättre än någon kunde förvänta. Bättre än omvärlden. Anar man att det snart är val, eller..?

Regeringen vill skörda framgångar som de menar de är förtjänta av. De har visat att de är goda förvaltare av makten och av staten. Som de själva uttryckte det på sin vårkonferens 2009: Vi ska visa att vi är det nya statsbärande partiet. Genom att krismaximera har de lyckats måla upp en bild av och en förväntan om eländet som aldrig blev verklighet. Och vilka skall det svenska folket tacka för det? Jo, regeringen så klart.

För den övervägande delen av svenska folket är läget gott. Till dels genom jobbskatteavdragen, men faktiskt mest genom de låga räntorna och de senaste årens börsuppgång, har privatekonomin förbättrats. Enligt Socialstyrelsens rapport om klyftorna i Sverige, så har gruppen "Välbeställda" och "Mycket välbeställda" växt från 20% av befolkningen till över hälften. Klyftorna växer inte som alltför många socialdemokrater försöker hävda. Det är bara en klyfta som växer, den mellan den fattiga femtedelen och resten av befolkningen. Ett 4/5-delssamhälle håller på att skapas. Det är en dramatisk förändring, och det är till den välbeställda hälften som de borgerliga vänder sig till. Och här lyssnar man inte till en opposition som kraxar med i ett budskap som gått ut på datum.

För de borgerliga lägger ut fällan. Få oss med på svartmålningen, få oss med att tala om skenande massarbetslöshet och ökade klyftor och på så sätt måla in oss i ett hörn. Väl där så kan de borgerliga med ny statistik och en verklighetsbeskrivning, som majoriteten känner igen sig i, långsamt dra byxorna av en blåst opposition. Där står vi med vår uteblivna katastrof och en politik utan täckning.

Så när socialdemokrater som Peter Andersson med hjälp av Alliansfritt Sverige desperat försöker klamra sig fast vid denna förfalskade verklighetsbild som tjänar borgerligheten, så tror de att de tar upp fanan för den sista striden. Men i stället kommer de att som gläfsande mopsar kratta manegen för den uppvisning från Reinfeldt, Borg och Littorin som komma skall. När det vet jag inte, men siffrorna pekar mot mitten av sommaren. Ska jag våga gissa på v.28. Mitt i semestern, en solig dag med folk på badstränder och campingplatser, meddelar de att krisen är över, arbetslösheten är mindre än föregående år och närmar sig de rekordlåga talen från juli 2008. Och allt detta är givetvis regeringens förtjänst. Att så många kommer att tro dem är också i högsta grad "de gläfsande mopsarnas" förtjänst.

De i oppositionen som har insett hur verkligheten ser ut har haft lite att ställa upp med. Idag återstår egentligen argumentet om den uteblivna omskolningen och bristen på utbildningsinsatser.

Och likafullt har vi ett helt samhälle att förändra. Katrine Kielos skriver utmärkt i Aftonbladet om detta

Intressant.

9 kommentarer:

Johanna Fransson sa...

Mycket bra skrivet, och så sant! Klart att allt detta är väl utstuderat av högern. Dem är inte dumma, och det är vårt största problem...

Unknown sa...

Klokt som vanligt

Anonym sa...

Hmmm. Allt beror ju på finanskrisen. Om den inte hade blåst över lika snabbt som den kom, så hade nog de dystrare progoserna besannats.

Förstår inte hur ni får det till ett verk av Borg?! Han hävdar ju inte heller att det är hans förtjänst att krisen på finansmarknaden i huvudsak är över för den här gången.

Märkligt.

Anders Nilsson sa...

Käre anonym, om inte det där försmädliga om-et hade varit. :)

Men det är ju just det jag säger att verligheten snackar regeringens sak, när vi sossar har så dåligt på fötterna. Vi håller på att gå i fällan.

Och för övrigt påstår inte jag att det är Borgs förtjänst, han gör det. Jag däremot pekar på att det är låg ränta och aktiemarknadesn utveckling som står för det mesta.

Unknown sa...

Egentligen har väl fällan redan slagit igen.

Anders Nilsson sa...

Jag är rädd för det, men slåss ändå för att inte hamna där fullt ut.

helena sa...

Det där var ju jäkligt intressant. Det måste jag nog grunna lite på.
Men om vulkanen fortsätter att puffa så får vi kanske en ny politisk problembeskrivning; vulkankrisen.

Anders Nilsson sa...

Ja, jag läser den rykande färska statistiken från AMS och arbetslösheten sjunker fortare än någon kunnat ana. Nu är den nere i 235000 och snart lägre än i fjol. För de arbetlösa är det här bra. Jag är rädd att min farhåga för den socialdemokratiska valstrategin visar sig vara sann.

helena sa...

Hörde just tv-nyheterna om ljusnande arbetsmarknadsutsikter; och såg det här i Aftonbladet


http://www.aftonbladet.se/jobbresan/article6977664.ab

Men såg just i din kommentar att du redan läst annan statistik.

Så du tycks ju vara väldigt rätt ute.