tisdag 5 januari 2010

Glädjen av att ha haft fel.High five! Eller Hurra! på en mer prosaisk svenska. Min kompis Said har fått jobb. Efter 6 månaders arbetssökande efter avslutad utbildning till fritidsledare vid Ljungskiles folkhögskola, har han nu fått jobb. På en gymnasieskola i Helsingborg. Alla mina förutfattade meningar om invandrare och jobb, krisen och arbetslösheten, äldre och anställningsbarhet och skåningar i allmänhet :) ställs i skamvrån. I Saids fall åtminstonde.

Och samtidigt är det lite trist. Vi är goda vänner och har mycket gemensamt. Vi gillar böcker och läser mycket bägge två. Vår första diskussion på stapplande (jag) franska handlade om Jean Genet, den franske outsiderförfattaren. Efter det har vi gjort en del "stunts" tillsammans. Ett urval av våra favoriter hos Rumi, den persiske poeten, till en föreningsfest för några år sedan, ett poesikafé och före jul lånade han min bok om Mulla Nasruddin, den islamiska världens svar på den tappre soldaten Svêjk. Han skulle göra ett uppträdande nu i vår. Hur det går med det återstår att se.

Nu flyttar han med omedelbar verkan till Skåne. Har man en gång flyttat från Agadirs förorter till Bottna i Bohuslän så är steget till Helsingborg varken svårt eller långt. Jag har svårt att låta bli att jämföra med de ungdomar man möter ibland som hellre går arbetslösa i Tanum än pendlar/flyttar två mil till Munkedal och jobb. Men det är en helt annan historia.

För idag handlar det om glädjen av att ha haft fel. Åtminstonde i ett fall.

Ps. min mor kom från Malmö och jag är sambo sedan 25 år med en kvinna från Bjuv, om det är någon skåning som undrar. :)

Intressant?

6 kommentarer:

Medborgare X sa...

Bjuv...., det är väl inte Anna Anka du är sambo med? :-)

Medborgare X sa...

PS: Stort grattis till Said som fått jobb i Helsingborg. Trevlig stad, lite väl nära till Bjuv dock... ;-)

Anders Nilsson sa...

Nej, det är inte Ankan. :) Det här är en riktig kvinna.

Kjell-Åke Persson sa...

Jag har bott i Rio de Janeiro, Stockholm, Kungsbacka och en rad andra in-och utrikesmetropoler utan att behöva förklara varför jag folkbokfört mig på dessa platser. Men så fort jag nämner att jag bott och stundom till och med trivts i Bjuv i 27 år tvingas jag inta försvarsställning. Inte minst i dessa dessa dagar när folk som aldrig varit där insinuerar att alla kvinnor är som den där ankan. Anders, jag tar för givet att exempelvis din egen hustru motbevisar nämnda insinuationer.
Fast jag måste erkänna att utmaningen att försvara Bjuv ibland tänjt min argumentationsförmåga till det yttersta.
Hoppas Said trivs i Helsingborg, men tycker han livet emellanåt kännas långtråkigt kan han ju ta pågatåget till den lite mindre grannorten och titta på ankor. Det finns fullt av dem i dammen nedanför villan jag tidigare bodde i.
Förresten jag har även varit i Tanumshede, men bara en enda dag så det var inte lönt att folkbokföra sig där.

Johanna Fransson sa...

Hej! Vad kul att trilla in hit! Visste inte att du hade en blogg!
Grattis till din vän som fått jobb!
Hmm, ja det här med var folk bor och skämta om det kan vara lite känsligt, när jag bodde i Blekinge skrev jag på min dåvarande blogg att jag blivit andrahands-reserv-Dansk, oj då blev det ett par sura miner ;)

Hoppas allt är bra med dig, och gott nytt valår!

Johannna Fransson

Anders Nilsson sa...

Hej Johanna, skoj att du fann min blogg. Det ligger miljoner bloggar i vägen mellan Strömstad och Tanuum. :)

Kjell Åke, jag hade ingen aning om att Bjuv var så kontroversiellt. Kan man av det dra den slutsatsen att vägen till ett fördomsfritt samhälle går via okunskap och naivitet? :)