onsdag 26 oktober 2011

Utbildning ska inte vara någon allmosa.


Jag har aldrig förstått det där med betald utbildning. Varför skall utbildning så fort vi kommer till vissa LO-grupper var avlönad, när all annan utbildning bygger på att man får ett studiebidrag och tar studielån? Ytterst är det ju en fråga om jämlikhet. Man kan knappast förvänta sig solidaritet där människor behandlas ojämlikt. Och ingen ska tro att avgiftsfria kurser är gratis. Priset är en fråga om frihet.

Ett sjukvårdsbiträde som vill avancera till sköterska eller läkare söker utbildningen, tar sitt studielån och skaffar sig på så sätt ett annat jobb. Precis som en förskolelärare blir specialpedagog. Och skulle sjuksköterskan vilja utbilda sig till långtradarchaffis så står det ju honom/henne fritt, men de borde betala det själva med lån och ett litet bidrag.

Låt det hellre vara tydligt att utbildningen kostar men att den också lönar sig, främst hälsomässigt men även i plånboken.

Att bli sjuk
ska inte vara ett hinder för vidareutbildning. Blir du sjuk så ska du erbjudas en relevant rehabilitering där individen själv får stå i centrum. Men sannolikt så behövs också någon form för utbildning för att kunna fortsätta jobba. En sjuk klarar ju sällan att gå tillbaka till sitt gamla jobb fullt ut, med utbildning kan du gå vidare till ett arbete som passar dig bättre.

Men det är inget som säger att det ska var gratis. Ibland får man intrycket att myndigheter ersätter verklig insats med paraply av erbjudanden, bidrag och anpassade åtgärder. Som väktare kring den heliga Graalen driver de in medborgarna i det system de är satta att vakta. Vad som händer med integritet och egen makt kan vi bara vagt föreställa oss. Men vi läser desto oftare om alla dessa om hunsas på olika kontor.

Att ta ett studielån och få samma studiebidrag som alla andra tjänar att styrka människans roll.

Så när vi socialdemokrater nu skall slåss för den största kunskapsreformen på länge så måste vi också se till att det vilar på vårt fundament av Frihet, jämlikhet och solidaritet.

Läs Birger Schlaug som vinklar bildningsfrågan lite annorlunda.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: