måndag 17 oktober 2011

Runt landet drar en man som har en enda uppgift, att återupprätta sin egen och sitt partis förlorade heder.


Idag börjar Håkan Juholt sin resa genom landet. Knappast en eriksgata med medborgare längs vägen som hyllar och hälsar sin monark. Nej, det är mycket mindre gloriöst än så. Runt landet drar en man som har en enda uppgift, att återupprätta sin egen och sitt partis förlorade heder.

Om detta ska lyckas krävs fullkomlig öppenhet.

Han får inte mörka ett enda lik i sin garderob, han måste spela med öppna kort hela vägen, det är det ena. Han måste betala tillbaka varenda krona som han har fått för mycket, han måste klargöra sina boendeförhållanden och framför allt sluta tala i gåtor.

För det andra måste han ta politiska initiativ när det gäller riksdagsledamöternas privilegier. De har kraftigt försämrat medborgarnas förtroende för inte bara politikerna utan också politik, och hör inte hemma i ett modernt, civiliserat demokratiskt samhälle. Det vimlar av illusionslösa och trötta partimedlemmar ute i organisationerna. De måste få argument och politiskt stöd för att återvinna förtroendet för vårt parti. Och då håller det inte med att stryka streck över och gå vidare.

Carin Jämtin, partisekreteraren och nr 2 i hierarkin, sammanfattade läget i söndagens agenda när hon slog fast: ”Det här bottnar inte i falangstrider. Det här bottnar i att Håkan Juholt inte har läst reglementet.". Enkelt och rakt på sak. Inga konspirationer utan ett fel begånget av partiledaren. Det måste han förhålla sig till på sin turné.

Partiet måste nu ta strid för en ändrad lagstiftning, vi kan inte längre tillåta att olika krav på bevis ställs på vanliga människor och riksdagsledamöter, vi måste få en lagstiftning som gör det möjligt att granska politikers beslut juridiskt och inte bara politiskt vart fjärde år. Att lönas extra för att man har stort ansvar utan att detta ansvar kan prövas inte bara sticker folk i ögonen, det skapar också sämre politiker. Mörkläggning är en politisk strategi för att klara nästa års val. Det är ovärdigt Sveriges nästa regeringsparti.

Vidare måste partiet ta strid för att riksdagsledamöternas alla privilegier avskaffas och att deras juridiska situation likställs med andra medborgares. Alla skall ställas lika inför lagen. Alla människors lika värde skall råda. Vi är ett parti som säger oss vilja jämlikhet. Där finns inga kompromisser. Mot bakgrund av den svarta vecka vi just genomlidit måste detta ställas i första rummet.

Men för att detta skall bli trovärdigt så måste Juholt själv vidta åtgärder. Han måste utan prut betala allt det som han har kvitterat ut för mycket genom åren. Vi vet att det handlar om 160 000 för åren i Västberga. Men ligger det andra lik lasten för de 15 år han bebodde riksdagens lägenhet? Städa upp i det då, och gör rätt för dig.

Han måste en gång för alla reda ut sina bostadsförhållanden. Var bor han och var övernattar han. I DN´s PÅ STAN-bilaga tar han oss på en mycket välvillig rundtur i ”mitt Västberga” som han säger sig ha bott i i fem år. Här vill han bli gammal tillsammans med sin Åsa och här vill han ta emot sina barn och barnbarn. Det är vacker bild av sitt boende och sin kärlek till förorten som jag kan känna igen från min egen tid i Stockholm.

Lite mer otydlig blir han när han skall beskriva sina förhållanden i Oskarshamn. I DN säger han att han har bott 43 år i Oskarshamn, 20 år i Stockholm och 5 i Västberga. Håkan Juholt är idag 48 år, 43 år i Oskarshamn och 5 i Västberga blir 48 år. Sina band till Oskarshamn idag beskriver han i TV4 morgonprogram som ” ...jag har två söner i ett hem i Oskarshamn. Jag vill att de ska känna att de har ett hem.” Det hem han talar så kryptiskt om, ”i ett hem i Oskarshamn” är inget fosterhem, ungdomshem eller annan anstalt. Nej det är hans frånskilda hustrus bostad. Där bor den ene sonen kvar, medan den andre har flugit ut. Men är det också Håkan Juholts hem, är det här han lever pappaliv med sönerna? Eller sker det någon annanstans i staden? Det räcker inte med att hävda att ”...mitt hjärta är med dem.” Skingra mörkret, Håkan Juholt!

Det renhårigaste vore att du skriver dig i Stockholm och avsäger dig ersättningen för dubbelt boende. Du måste inte vara skriven i valkretsen för att kandidera där, om jag förstått praxis rätt. Så blev Göran Hägglund invald i Stockholm utan att vara skriven där. Vid dina besök i din valkrets och hos dina barn, så begär du bara vanligt traktamente eller riksdagens speciella ersättning för bostad i valkretsen.

Då och först då blir det möjligt att för oss flygbladsutdelare att ge trovärdigheten tillbaka till socialdemokratins politik.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: