torsdag 16 september 2010

Lägg ner Försäkringskassan - nu!Med anledning av en fullkomligt hjärtslitande bloggtext på bloggen Klamydiabrevet återpublicerar jag en gammal text, som jag anser riktar sig till alla partier i årets val.

Se verkligheten eller ni förtjänar inte min röst!

Jag var och hälsade på syrran i Sollentuna. Förr när man kom med pendeln så låg det till vänster en skola inklämd mellan miljonprogramaskolosserna. Den finns inte längre. Den revs och jämnades med marken. Den var smittad av oro och omöjliga klassrumssituationer. Skolan presterade uselt, elever fick varken undervisning eller betyg. Till slut hade situationen utvecklats så långt att kommunen inte såg någon annan råd än att smittförklara den. Skolan och byggnaden var sjuk. Alltså revs den. En ny skola byggdes på en annan plats i kommunen, lärare och elever följde med. Och på platsen för den gamla skolan där intill pendeltågsstationen byggdes Attundas nya tingsrätt. Som närmaste granne har de polishuset, som ironiskt nog stått där i många år, långt innan skolan byggdes, förföll och slutligen revs.

Försäkringskassan är bara en av alla dessa statliga myndighetskonstruktioner som etablerats för att administrera den ”välfärdsstat” som vi i vår naiva enfald började bygga för 40 år sedan. FK har utvecklats till det som i folkmun blir kallat för Förnedringskassan, dvs ett ställe där hjälpsökande människor misstros, förnedras och avkrävs total underkastelse av lojala tjänstemän. Jag skyller inte på den mänskliga faktorn, jag tror uppriktigt att de flesta som arbetar där är hyggliga människor som vill sin nästa gott. Men insnärjda i ett regelverk och tolkninsprejudikat kan de knappast göra annat än att fullgöra sin väktartjänst. Försäkringskassan är precis som den där skolan i Sollentuna exempel på ett sjukt "hus", så infekterat att det borde rivas.

Försäkringskassan är inte ensamt. Inom migrationsverket, a-kassorna och andra myndigheter som borde tjäna medborgarnas behov av service, har staten byggt upp en kontrollapparat vars uppgift är att minimera medborgarnas tillgång till välfärds- och trygghetssystemen. Misstroende och omvänd bevisbörda är dess signum.

Genom förnedrande redovisningar och krav på att ställa sig till myndighetens förfogande och efter avyttring av eventuell egendom så kvalificerar medborgaren sig för välfärdsstatens ynnest. Egna initiativ undanbedes och beivras. Detta är mänsklig förnedring satt i system. Detta är ett av verktygen för att upprätthålla den stora klyftan i vårt samhälle idag, ett system som ställer fattiga och sjuka utanför, som lämnar människor i total maktlöshet.

Lägg sedan till detta all integritetskränkande lagstiftning som ger staten tillgång till dina elektroniska förtroligheter, dina telefonsamtal och ekonomiska transaktioner. På ren svenska, de vet vad du skriver, vad du talar om i mobilen och vad du handlar på OKQ8 en lördag kl 21.03.33.

Det här är sjuka institutioner som smittar sina medarbetare. De tvingas varje dag arbeta i en miljö där stöd egentligen betyder kontroll, utredning betyder misstanke osv. Inbäddade i en övertygelse om att de arbetar i det bästa av alla system uppträder de lojalt. Det är ett nedsmittat och sjukt system.

Rivningen i Sollentuna är en instruktionsbok för hur vi ska hantera statsbyggets dysfunktionella myndigheter. Riv dom ner till grunden. Bygg något nytt. I stället för Försäkringskassan, skapa en Rehabiliteringsmyndighet, vars uppgift är att säkra människors väg tillbaka till ett meningsfullt och verksamt liv. Skilj den från staten och låt arbetsmarknadens parter tillsamman med vårdgivare och brukare styra över den. Då kan vi börja bygga det goda samhälle som en modern socialdemokratisk vision skulle kunna vara bärare av.

Många skriver. Om det här och om annat. Peter Karlberg tipsade mig om Klamydiabrevets text och använder sig av det i ett resonemang kring sitt egtt ställningstagande i valet.
DN, SvD, Arena, Aftonbladet
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 kommentarer:

Nils Dacke sa...

Bra skrivet Anders. Detta förfall började för länge sedan om det någonsin varit bra. Om man reformerade detta system som de gjort i Norge, dvs har ett kontor i varje fylke och by dit folk kan gå och öga mot öga möta en tjänsteman som oberoende ärendet hjälper personer. Nu tävlar ju alla dessa myndigheter att vara så långt ifrån sina medborgare som möjligt.

Det är i alla fall en start.

Anonym sa...

Försäkringskassan är inte det stora problemet idag, utan IDIOTI oj, förlåt jag menade IDEOLOGI, dvs. den nyliberala IDIOTIN, oj förlåt igen IDEOLOGIN. Att bara se den empatilöshet som Fredrik Reinfeldt uppvisar när man visar de som drabbats. Har själv sett honom otroligt kall, och han blir aldrig berörd det minsta. Det man istället hört till leda är, ”vi har mandat, vi gör som vi vill, vi behöver inte lyssna på någon alls”. Trots att många olika instanser just påpekat problemen som skulle uppkomma när man skar ned på sjukförsäkringen så brutalt. Nej. Vi kör vårat eget race hörde man då. Utan att lyssna på andra. Sen när problemen kommer, så var de så fega att de skyllde på försäkringskassans personal trots att de fått klara direktiv vad som nu gällde.

Tyvärr är skattesänkningarna blodspengar. Blodspengar som betalas av våran välfärd.

Fredrik Reinfeldt skriver om detta i sin bok ”det sovande folket”, att det är bättre med ”sunt” armod än en ”falsk känsla av trygghet”.
Så han vill ta oss tillbaka till 1800-talet med all dess armod och orättvisor? Eller tror han också det var en ”illusion”? Som han nämnde om ungdomsarbetslösheten.

”ungdomsarbetslösheten är en illusion” nämnde han åt reportrarna, efter några veckor gick han ut med att han skulle bekämpa tidigare nämnda ”illusion”.

Hur trovärdig är en sådan man? Kan man lita på något alls av det han säger? Eller är vi för ”mentalt handikappade (*)”? (* också ett citat från ”det sovande folket”)

Anders Nilsson sa...

Anonym, jo Försäkringskassan är faktiskt problemet! Det fungerade illa förut och fungerar lika dåligt idag. Jag hörde samma historier i mitten på 90-talet som idag. Jag menar att en statlig försäkringskassa som den idag är organiserad är en i sig omöjlig konstruktion. Den kan bara tjäna sin uppdragsgivare, Staten och inte sina brukare, medborgarna.

Så det vi måste adressera är den maktlöshet för brukarna som staten byggt in i systemet.

Den sjuke måste få reell makt över sin sjukdom och sin rehablitering och det kan du inte få om motståndaren är maktutövande skadereglerare.

LeoH sa...

Jag kan med stöd av egen erfarenhet ställa frågan: Vilken regering tog det absurda beslutet att ge försäkringskassan uppdraget att avgöra sjuka människors arbetsförmåga?

Mariannes DigArt sa...

Ja jag har precis lät där med och kan inte sluta gråta...jag hoppas att du har möjlighet att ta en tur till min sida för vi ger banne mej inte upp...när det utsatta inte orkar då behöver stora gardet in...

Abbe sa...

SÅ GICK DET TILL PÅ SOSSARNAS TID...

********************************************************
Försäkringskassan och cancersjuka http://alturl.com/ofwu
********************************************************
Mor nekades sjukskrivning vid dotterns självmord http://alturl.com/cvzs
********************************************************
Försäkringskassan drev henne till självmord http://alturl.com/i577
********************************************************
Försäkringskassan får sjuka att ta sitt liv http://alturl.com/r5xa
********************************************************
Från inkompetens i amalgamfrågan till självmord http://alturl.com/3rvr
********************************************************
Folk behandlas som ping-pong-bollar http://alturl.com/e5ru
********************************************************


RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

Anders Nilsson sa...

Abbe, trots din lite högljudda stil så förstår jag inte riktigt logiken.

Bara för att övergrepp skedde på socialdemokraternas tid, så motiverar det väl inte att rösta på alliansen, som fortsätter övergreppen.

Jag röstar på det alternativ som företräder ambitionen att riva Försäkringskassan och bygga något nytt och humant. Om jag nu hittar det alternativet förstås. Än har jag inte sett det.

Anonym sa...

Jag håller med helt