lördag 20 augusti 2011

Rädda menige Juholt?


Igår satt jag i bilen och hörde försvarsutskottets vice ordförande, moderaten Cecilia Widegren, uttala sig om försvarets milt sagt havererade helikopteraffärer. Ett långvarigt hanterande av inköp av nya helikoptrar till försvaret har ännu inte nått vägs ände. Försvarets helikopterförare upprätthåller den militära beredskapen genom att sitta och övningsköra i simulatorer. Av helikopter 14 och än mindre 15 och 16 syns inte röken. Det är inte utan att man undrar om Mogens Glistrups gamla ide om att ersätta det danska försvaret med en telefonsvarare, som på ryska meddelar ”vi ger oss.” har förverkligats. När den lede fi närmar sig landets gränser grenslar det svenska försvaret sina simulatorer till landets försvar.

Försvarsexperter menar att avtal och kontrakt borde annulleras och helikopterleverantören borde betala skadestånd till den svenska staten för sina uteblivna leveranser. Försvarsutskottet meddelar genom sin vice ordförande att affärerna skall fullföljas och om försvaret drar sig ur så riskerar den svenska staten att drabbas av stora skadestånd. (sic!)

Vore det inte naturligt om Försvarsutskottets ordförande var den som talade med pressen i den här saken? Han heter Peter Hultqvist och är socialdemokrat. Han är som vanligt tyst och tar inte det politiska initativet. Det överlåter han till moderaterna.

I förrgår så hörde jag på samma radio utrikesutskottets vice ordförande Urban Ahlin, socialdemokrat, summera den havererade insatsen med en bordningsstyrka i Libyen. Nato förklarade att man inte hade något behov av den. Och Ahlin säger då att ”NATO misslyckats" med att använda den svenska bordningstyrkan, och att detta inte alls skulle vara ett nederlag för den socialdemokratiska linjen.

Det hela visar sig ju bli alltmer parodiskt. Styrkan lanserades en gång som ett oeftergivligt krav från s för att gå med på en vidare insats i Libyen, detta efter att Juholt kring påsk något förhastat och utan förankring i partiet förklarat att den svenska insatsen var över och att andra länder nu fick bära sin del av kakan (!?). I ett försök att rädda den nye partiledaren från detta magplask gick då Urban Ahlin in och förklarade att det som partiledaren egentligen hade sagt vara att Sverige nu skulle bära en större del av kakan. Nyspråk någon? Pressad på vad så förklarade samme Ahlin att svensk trupp på marken var ett krav från s. Och sedan lanserades iden om en bordningsstyrka. Problemet var bara att ingen frågat efter den, något egentligt behov förelåg inte. Att nu när hela iden visat sig vara dödfödd från början, beskriva det som NATO´s misslyckande, är bara ytterligare en led i räddningsoperationen av Juholt. Hela idén med en bordningsstyrka var ett socialdemokratisk påhitt för att rädda sin partiledares ansikte. Och Ahlin bär lydigt sin husses börda för att rädda sitt eget

Ahlin är ju en av de få från Sahlins gamla garde som fått nåden att fortsätta under den nya ledningen. För honom gäller det nu att om och om igen bevisa sin lojalitet, annars faller han. Samma krav gäller ju inte för Peter Hultqvist, som ställdes ute i kylan under Sahlin och som gammal god vän till Juholt var en av de första att få sin upphöjelse. Så trygg att han inte behöver uttala sig. För givetvis borde det vara han som i kraft av att vara försvarsutskottets ordförande uttalar sig om helikopteraffären. Likaså borde han ju tillsammans med Ahlin vara den som svara på frågor om den svenska truppens sammansättning och hur krigsmaktens resurser disponeras i sina internationella åtaganden. Men Hultqvist är tyst. När jag en gång avvisade förslaget om just Hultqvist som ny partisekreterare med att den mannens tystnad diskvalificerar honom för partisekreterareposten, så fick jag ilskna svar från Hultqvist vänner. Hultqvist är och förblir en vänskapstillsättning tills han har bevisat motsatsen.

Det är till stort förfång för den socialdemokratiska oppositionspolitiken när dess representanter är tysta och överlåter ordet till regeringen. Våra viktigaste företrädare lyser med sin frånvaro, och när b-laget stiger fram så är det som kanonmat, med i akt och syfte att rädda menige Juholt. Och den verkliga politiken överlåts till borgarna.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: