tisdag 14 december 2010

Frihet är en grundläggande socialdemokratisk värdering, övervakning är det inte.


Idag uttalar sig Morgan Johanssson från Lund, ordförande i riksdagens justitieutskott men också socialdemokratisk riksdagsman och ordförande i partiets kriskommission, till Svenska Dagbladet och kräver ökade övervakningsbefogenheter för SÄPO. Det som i debatten kan förkortas till FRA. Morgan Johanssons ståndpunkt har många problem, det främsta är att den inte kan förenas med frihetsträvandet i våra grundvalar. Just friheten i "Frihet, jämlikhet och solidaritet" har en tendens att falla bort när ledande socialdemokrater tänker till. Och frihet är en komplicerad sak men likafullt vårt mål. Dessutom bryter hans ståndpunkt mot de kongressbeslut som har fattats i frågan.

2009 års socialdemokratiska partikongress beslöt Socialdemokraterna, efter en intensiv debatt, att riva upp, göra om och göra rätt när det gällde FRA-lagen samt att partiet skulle verka för en ny och bättre beredning i dialog med medborgarna angående FRA. Kongressen beslutade enligt följande; “Vi vill att en parlamentarisk utredning börjar om från början med frågan – i bättre dialog med medborgarna. Lagen bereddes för dåligt, och har allvarliga brister när det gäller grundläggande krav på rättssäkerhet, integritetsskydd och proportionalitet.”.

Den tragiska händelsen med självmordsbombaren i Stockholm får inte ligga som grund för ytterligare övervakningsiver från staten. Att svika vallöftet om att riva upp FRA-lagen är att svika partimedlemmarna men också att svika alla som röstat på oss. Behovet av en underrättelsetjänst är en sak, men mer massövervakning av befolkningen är en helt annan. Socialdemokraterna måste värna individens rätt till sin privata sfär. Frågan om ett rättssäkert skydd för den personliga integriteten och debatten om massavlyssning har kommit för att stanna.

Att i en het situation ta till repressionssläggan och dessutom muslimskräcken är tecken på ett sällsynt dåligt omdöme. Även om man skulle vinna tillbaka några överlöpta SD-sympatisanter. När lasermannen I och lasermannen II spred sin terror och när sektledare i Knutby indoktrinerade till fundamentalistiska mord höjdes inga röster för att hela folket skulle övervakas. Inte heller när fackföreningsmannen Björn Söderberg mördades av högerextremister för att skrämma fackföreningsrörelsen till tystnad, väcktes krav på inskränkta medborgerliga fri- och rättigheter.

Morgan Johanssons spelar på många människors rädsla när han vill ta initiativet i debatten. Men han manövrerar också i de grumliga vatten där ordet muslim sänder ut fördomsfulla signaler. Att spela på människors rädsla är vad populistiska partier ägnar sig åt och det är något vi som ansvarstagande parti ska akta oss för.

Att vi som enskilda partimedlemmar har olika uppfattning i frågan är en sak. Men att helt och hållet strunta i det beslut som en partikongress har tagit kan inte anses vara i enlighet med våra stadgar. Därför borde Morgan Johansson i respekt för partikongressen och den socialdemokratiska linjen retirera när det gäller SÄPO´s önskemål om utökade befogenheter att beställa övervakning från FRA.

Intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Erik Laakso, Peter Högberg, Rebella
Lars Erik Forsberg Jonas Morian, Ola Berg , Johan Westerholm, Aftonbladet är några bland många som reagerat.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Terroristerna styr vår sk. demokrati!

Hejsan alla! Jag är lika sorgsen som ni över det inträffade dådet i Stockholm. Frågan är om ett 10 tal terrorister skall styra Sverige och dess lagar. För att vi sedan ska bil en polisstat som Nazi tyskland där man terroriserade Judar. Nu ska vi terrorisera vår egen befolkning med avlyssning och andra frihetsberövande aktioner. Ett fåtal mäniskor ska verkligen inte få styra vår demokrati. Snart kan vi sätta upp statyer efter terrorister och ge dem nya lagar, eftersom de gjorde de anti demokratiska lagarna till verklighet. De har blivit våra nya lag skapare?. Man undrar vad politikerna är för folk, och dess medhjälpare journalisterna. Innan valet lovar man dra tillbaka trupperna ur Afghanistan och den andra lovar man att ta bort FRA lagarna. Vem ska man tro på, inte är det en politiker iaf. Gör som jag rösta på nykomlingar till nästa val, låt stofilerna stå i hörnet och titta på när deras makt så sakteliga försvinner.

Rickard sa...

En muslim spränger bomber och det är vi Svenskar som blir övervakade? Vad tusan är det för logik? http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/musse-sm%C3%A4ller-bomber-och-s%C3%A4po-f%C3%A5r-en.html

Anders Nilsson sa...

R, jag köper inte din världsbild. jag är muslim och så svensk som du någonsin kan önska dig. Att sprängaren utför sitt dåd i islams namn har ingen legitimitet, lika lite som IRA´s bilbomber ställer alla kristna till svars eller de nationella mördarnas dödande av fackföreningsledare gör SD eller SP ansvariga för morden.

Daniel Strömholm sa...

Som Socialdemokrat och lundabo skäms jag över att Morgan Johansson yttrar sig på detta sätt. Inte bara för att hans åsikter inte hör hemma i en demokratisk stat, utan även för att han i rollen av riksdagsman ger sken av att representera en vidare medborgarskara i sitt propagerande för övervakningssamhällets expansion.

Vi skäms för dig, Morgan Johansson.

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders. Ja, du har rätt att i princip ingår frihet i s grundsatser. Problemet är att det ofta(st) kommit helt i skymundan i praktiska politiken. Och så även i denna fråga. Jag är inte förvånad. Men det som gläder mig är att såpass många sossar nu tydligen protesterar emot Morgans ynkliga fiskande i grumliga vatten! Det ger ett visst hopp!

PS. Jag heter Lars-Erick Forsgren (inte Forsberg) DS.

Anders Nilsson sa...

Lars Erik, ber om ursäkt för namnstrulet, kan komma sig moin norrlänska bakgrund och inbitna kärlek till ishockey. :)

Man kan hoppas att detta kommer att sätta igång en verklig debatt om vad (s) menar med sitt honnörs-prålande med ordet Frihet. Jag skulle önska att det fick en reell betydelse, för i min värld så är "Frihet, jämlikhet och solidaritet" ett och odelbart, inte en summan av tre åtskilda storheter.

Anders Nilsson sa...

Daniel, ja vi får hoppas att detta kan bli en väckarklocka för många socialdemokrater. Vi kan inte räkna med ett jämlikt samhälle utan frihet, lika lite ett solidariskt utan jämlikhet och frihet. Det är ett och ett odelbart begrepp, socialdemokratins honnörs och grundvalen för vår politik. I Norrland säger vi Skämmes, skämmes ta mä f--n till överhetsfasoner.