lördag 22 oktober 2011

Folket är riksdagsledamotens arbetsgivare och har rätt att kräva lojalitet.


Det är trist att det har kommit att handla om en blankett. Frågan om Juholts m.fl boende och ersättningar är en politisk fråga. Om förtroende och ärlighet, jämlikhet och alla människors likhet inför lagen. Och det är den diskussionen vi kommer att tvingas ta på gator och torg under åren framöver.

Jag är ju en vanlig medlem i Socialdemokraterna och har inga poster att försvara. Mitt första och enda uppdrag är folkvald revisor i kommunen, något som brukar lämnas över till de som är på väg ut ur politiken. Själv har jag inte varit medlem under lång tid, jag var kollektivansluten på 70-talet som medlem i Svenska Fabriksarbetarförbundet avd 423 på Gränges Aluminium i Sundsvall, sedan har jag utbildat mig och arbetat under många år utomlands. Mitt politiska arbete har varit i facket, kooperationen, föräldraföreningar och annat. Inte i Partiet, men likafullt ett politiskt arbete. Som politiker är jag rookie.

Jag hade en diskussion med vårt sakkunnigstöd i revisionen igår. Han är alltså auktoriserad revisor och specialist på förvaltningsfrågor inom offentlig sektor. Han trodde inte att det fanns några som helst juridiska möjligheter, uppsåtskrivningen är så stark i lagen. Däremot så pekade han på att det var ett uppenbart lojalitetsbrott mot arbetsgivaren, som borde leda till stora skadestånd. Är det så att åklagaren har sökt i fel fålla? Att riksdagens jurister inte har bevakat arbetsgivarens, dvs folkets rätt?

Jag tror inte att han har rätt till ersättning överhuvudtaget med nuvarande boendeform, möjligtvis skulle han kunna söka ersättning för bostaden i Oskarshamn, om han nu har någon där, med åberopande av att det är hans valkrets och att han har två söner, som är bosatta där. Men de börjar ju flyga ut ur hemmet, dvs före detta hustruns bostad, så det är väl lite tveksamt. Räta ut alla frågetecken är vägen framåt.

Jag är inte ute efter att fälla Juholt, det vill jag ha sagt, jag är bara ute efter att bevara poltikens förtroende hos medborgarna. Utan öppenhet och renvask så kommer vi att få slita med det här i många, många år. Jag gillar Juholt på många sätt, men han kommer att vara för evigt bränd om vi inte rensar ut och luftar i boet.Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: