söndag 30 augusti 2009

Reinfeldt och m som statskramare.Fredrik Reinfeldt och moderaterna visade på stämman att de nu vill ta upp kampen om att vinna statskramarkampen. Socialdemokraterna har alltför länge fått ha egenrätt till titeln, men nu ger moderaterna sig in kampen på allvar.

De ska nu på allvar visa att de är statens bästa förvaltare. Moderaterna sk bli det statsbärande partiet, och för att bli det tänker de konfiskera några socialdemokratiska acessoarer. Till en början var det det nya arbetarpartiet, folkhemmet och Per Albin sedan den svenska modellen och nu så ska de ta den starka staten och Tage Erlander. Bortsett från historielösheten - Tage Erlander kan knappast läggas till last för "den starka staten, snarare borde de släpat upp ett gäng kostymklädda välkammade akademiker och Olof Palme, men då hade väl kongresshallen imploderat.

I vilket fall så är den politiska agendan glasklar, moderaterna tänker göra allt för att få stanna vid makten, och då gäller det att lägga sig så nära socialdemokraterna som möjligt. tidigare har socialdemokratiska partiet haft monopol på samhällsansvar, men nu ska vi få partier som tävlar om att vara de bästa förvaltarna av den starka staten; ansvarsfullhet, budgetdisciplin och sanering är honnörsorden. Vad moderaterna försöker göra är att inlemma sig i den strömmning i svensk politik som velat bygga denna starka stat och då måste man kunna knyta an till detta bygges start på tidigt 1970-tal. Tage Erlander får bli en lämplig gisslan för ambitionen.

Men politiskt vill ju moderaterna bara knyta upp de samhällsskikt som återfinns bland den halva av befolkningen som tjänar mest, de verkliga vinnarna av detta 40-åriga projekt, den starka staten.

Andra skriver om detta både intressant och välformulerat, här och här och här och här.

Nyligen

DN, SvD, DD, Dagens Arena, Fokus

Inga kommentarer: