fredag 2 juli 2010

att njuta frukost i konstnärens ateljé, om du så önskar.


Idag startar Bottna Kulturfestival och pågår till på söndag. Är ni i krokarna är det värt en omväg. Festivalen är typiskt exempel på lokal aktivism. Här har en bygds folk gått samman och mobiliserat sina egna förmågor till konst, teater, dans, musik, mat och fest. Allt presenteras på för tillfället hopsnickrade scener, i det fria, i lador och uthus. Ja du har t.o.m möjligheten att åka hem till en konstnär och njuta frukost i dennes ateljé om du så önskar.

Ett nätverk av människor och föreningar samverkar för att få festivalen tillstånd, och inget år blir det andra likt. Festivalen blir det som människorna gör den till. Det har många gånger rests krav på professionalisering och växt. Bättre artister, flera artister, mera pengar. Varje arrangemang bär fröet till detta i sig. Men varje år faller vi tillbaka på just detta att ”festivalen blir det som människorna gör den till.” Visst vi vill gärna få flera besökare, vi vill gärna erbjuda mer. Men vår slutsats är att det inte går att köpas in. Vi måste göra det själva. Alltså gärna tillväxt, men då måste det ske på bredden. Gärna flera inslag men bara med flera verksamma. På så sätt slipper vi professionalisering i betydelsen ”färre men skickligare”, men får det i betydelsen ”flera som blir bättre”. Vi tror att det är en framgångsväg.

Häromdagen läste vi om Hultfredsfestivalens död, och kanske var det bara början på en farsot. En sorts elefantsjuka som följer i spåren på en ”större av färre men bättre”-ideologi.

Vi gillar i vart fall vår lilla kulturfestival, vi gillar idealisterna som sliter dag och natt och vi gillar sommarnattens alla upplevelser.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

LeoH sa...

Stå på er!

lenasommestad sa...

Hoppas ni får en riktigt fin festival! Vi är på väg ner mot Heestrand men lite senare i år.
Hälsar Lena

Anders Nilsson sa...

Tacka för det Leo, och tack Lena. Välkommen till våra trakter. Det är härligt nu.