lördag 31 juli 2010

Ooops. Jag tänkte inte på det!


När man "glömmer" att i sitt valmanifest tala om diskrimineringen som en viktig del av dagens samhälle uppstår gärna detta.

"För tio år sedan lanserades en tillgänglighetsreform i Sverige. 2010 – alltså i år – skulle hela Sverige vara helt tillgängligt för personer med funktionshinder. Det skulle inte finnas några hinder för att komma in i restauranger, butiker, kommunalkontor eller skolor. Reformen har – som väl alla märkt – misslyckats och sällan har det väl varit så tyst om något som var så bra tänkt. Det har till exempel varit helt tyst om reformen i media. Hur kan detta komma sig?" frågar sig Per-Olof Larsson och Jörgen Lundälv.

Och svaret är väl:"Ooops. Jag tänkte inte på det!". Och 1,5 miljoner funktionshindrade blir funktionsförhindrade.

Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Peter andersson skriver om andra glömda frågor.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Butiksägare har däremot oroat sig för reformen. En liten butik för ändringssömnad i en gammal stadsdel har tre stentrappsteg upp. Helt fantastiskt att en sådan butik fortfarande finns, men kvinnan som äger den sade sig förra året vara osäker på om hon kunde få stanna kvar efter 2010.
Generella regler är av ondo. Likaså när politiker vill visa framfötterna och satsar miljoner på att bygga en mycket lång och anskrämlig ramp till en toalett vid en badplats, som i sig är så otillgänglig för funktionshindrade att inga kan bada.
Jag anser att det krävs gediget intresse, mycket tankearbete och samverkan med funktionshindrade för att få de stegvisa förändringar som är rimliga istället för svepande formuleringar. Sådana skrämmer inte minst ägare till småbutiker, vilka tillhör dem, som upprätthåller mångfalden och variationen i vårt samhälle.

Anders Nilsson sa...

Precis min mening, gör det på riktigt i verkligheten i stället för på papper.

LeoH sa...

Det finns många fagra löften som gärna försvinner i valtider. Låt oss vara små påminnelsens häftstift i häcken på makthavare och partier.

Anders Nilsson sa...

Politiken ska göra skillnad. Häftstift gör det också.