söndag 25 april 2010

Attt fira tio-årsdagen med tårta och glasyr.



Idag firar vi 10-årsdagen. "Vi" är detsamma som vårt inköpskooperativ. För tolv år sedan stängde ICA-butiken. Vi fick lång väg till närmaste affär. Samma affär som vi varit otrogen med när vi till slut åkte förbi den i sitt mer och mer osorterade förfall. Ibland säger man att man saknar något först när det är borta. I vårt fall var det väl så. En butik på landsbygden betyder så mycket mer än mjölk och billig köttfärs. Precis som den rasande sotdöden för landsbygdens bensinstationer nu lämnar en stor del av samhällservicen hemlös.

Men vi var ett 50-tal familjer den gången för tio år sedan som bestämde oss för att starta eget. En egen affär. Vi startade ett litet kooperativ, Bottnafjordens Inköpsförening, och startade upp i det kalla lastningsgaraget på Skärholmens, numera nedlagda, kvarn. Men mycket god vilja och och ett illusionslöst varmt kaffe klarade vi av de första staplande stegen. Framåt sommaren kom värmen och det blev uthärdligare att leva med denna första lokalen. Utöver medlemsavgiften, det ideella arbetet, lojaliteten mot kooperativet kom också det att utvecklas till något av en lokal marknad. Folk tog med sig hemodlat, jag hämtade grannens pojks ägg och sålde 4 kartor per kväll. Vår dotter, som då var 11 år, såg behovet av färskt bröd, så hon bakade två plåtar ciabatta-bröd som hon sålde för en krona stycket. Och sparade ihop till allt det hon ville ha. En liten kooperativ entreprenör i vardande. Det här utvecklade hon till en fullständig kaféverksamhet vid 15 års ålder.

I föreningen jobbar alla. Arbetsuppgifter som varumottagning, uppackning, sitta i kassan, kafé, städning fördelas gruppvis. Vi beställer bara ekologiska varor och, när det går, närodlat. I vår butik finns mat, torrvaror, mjölkprodukter, rengöringsprodukter, sanitetsvaror, kött och fisk.

En bytesmarknad för dvd-film och böcker sväller, biblioteket har en liten filial, på torsdagkvällar efter att butiken stängt, arrangeras högläsning med kafé, en samlingsplats för träffsugna. Överhuvudtaget så fungerar det som en social träffpunkt för mer eller mindre viktiga samtal. Idéer bryts, tankar utvecklas, dragspel dras.

Västsvenska representantskapets möte i lördags kom var det flera socialdemokrater som slogs för att den idéella sektorn, även kallad den sociala ekonomin, skulle med i programmet som en viktig del av det civila samhälle som annars brukar reduceras till privata och offentliga verksamheter.

Visst är det lite märkligt att vi idag 2010 ska behöva strida och argumentera för det som en gång var den självständiga och demokratiska arbetarrörelsens signum, kooperation, folkbildning och folkrörelse.

Men vi tackar Gunilla för de fina tårtorna och fortsätte fira vårt lilla jubileum.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

tidskrift NU

och en liten bonus för er som fortfarande är vakna

4 kommentarer:

LeoH sa...

Gratualtioner och hurrarop! Folrörelsesocialism har jag alltid gillat. Statssocialismen har som kapitalismen nått vägs ände.

LeoH sa...

Stavning är inte min starka sida.:-)

Anders Nilsson sa...

Stava är en vintersport :)

LeoH sa...

Har ett par sommarstavar någonstans i garaget.:-)