onsdag 25 november 2009
Vad tänker vi göra med 40 000 företag, 150 000 anställda och en dryg miljon brukare
Nu är det väl snart dags för de av mina partikamrater inom socialdemokratin, som förespråkar förbud för vinstdrivna företag inom välfärdsektorn, att tala om hur det ska gå till. Idag verkar ca 40 000 företag inom välfärdssektorn. Dvs de utför tjänster inom vård, omsorg och utbildning som finansieras med skattemedel. Sysselsättningen ligger i underkant av 150 000 personer.
Nu vill aktiva socialdemokrater att vi ska förbjuda dem att arbeta i sina nuvarande företag. Med glöd i blicken tolkar de kongressbesluten, som att kvalitetskraven bara är en omskrivning för förbud, någons sorts självsanering med 100-procentigt utfall. Som om alla privata företag per definition levererar dålig kvalitet och tar ut oskäliga övervinster som på oklara vägar skickas ut ur landet till något karibiskt skatteparadis. För det är precis det man säger, när man talar om att förbjuda vinstdrivande företag inom välfärdsektorn. Sedan må man ju slingra sig hur mycket man vill och harkla fram något om att det inte gäller alla. Men förbjuda vinst är att förbjuda verksamhet för ett aktiebolag.
Så hur vi än vrider och vänder oss så måste vi kunna svara på vad vi tänker göra med 40 000 företag, 150 000 anställda och en dryg miljon brukare?
Något konstigt blir det när de samtidigt som de vill förbjuda försäkrings-och skattefinansierad verksamhet som går med vinst, pläderar för att skattepengar skall satsas i företag som under ett stort antal år aldrig redovisat vinst. Företag som givetvis ändå har delat ut bonusar, höga löner och utdelning till sina aktieägare. Men aldrig betalat ett öre i skatt.
Den ekvationen går inte ihop för mig i alla fall.
Andra skriver om detta här och här.
Etiketter:
gemensam sektor,
omsorg,
politik,
socialdemokrater,
vinst,
vården,
välfärd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Ja, det är ingen lätt fråga som knappats löses med dogmer. Personligen hatar jag när bolagen tar ut vinster i verksamhet som finansieras av våra skattemedel genom att hålla en lägre standard. Sverige har utvecklats till nyliberalismens skyltfönster. Det är inte bra.
Men: Vi kan inte gå till val på att lägga ner vissa barns skola, eller stänga äldreboendet för att det är aktiebolag som driver dem.
Det är emellertid alltid uppfriskande att läsa dina rader. Det behövs ett "å andra sidan" så man stannar upp och tänker efter.
Det där med dialektik kanske är nått att fundera över. Så frågan är hur vi ska kunna forma en syntes.... med grundläggande värderingar som solidaritet och rättfärdighet som rättesnöre
Ja Britta, nog skär det i märgen när skattemedel förskingras, och så känner jag också när företag tar ut överpriser och kvaliteten är under all kritik. Men det är ju inte bara aktiebolag som gör. När kommuner säljer ut verksamhet för en spottstyver och vinnarna är gamla bekanta till kommunalrådet, är det minst lika illa.
Jag är en varm anhängara av väldigt tydliga avtal och regler, där kommunalt drivna verksamheter ska ha sammma villkor som de privata och tvärtom. Och sedan är jag anhängare av politiker som i första hand ser till att medborgarna får bästa möjliga service. Det var bekläämmande att höra den totala tystnad som utbröt när jag på regionsmötet ställde frågan om vad vi socialdemokrater gjort för att inte lägga ner sjukgynastik och vattentearapi i Sotenäs och Tanum kommun. Jag skriver om det här i en tidigare bloggterxt. Men att förbjuda vinst i ett aktiebolag är lika smart som att förbjuda bussbolag att använda bussar.
Bra där! Kommer sannolikt hämta inspiration ur detta!
Mvh
Johan
Skicka en kommentar