tisdag 24 november 2009

Finns inte invandrare och invandring hos socialdemokratin?


Nu har det gått snart en månad sedan socialdemokraternas jobbkongress, det vill säga, det var väl en vanlig partikongress, men med namnet Jobbkongressen så skulle ingen kunna anklaga (s) för att glömma bort jobbfrågorna. Men här smyger sig ett litet aber in. Jobbfrågan och arbetslinjen föll vi på förra gången. Det är inte säkert att det är den frågan som kommer att dominera debatten i samma grad 2010. Ska vi tippa på att invandringen kommer att bli en het fråga denna gång?

I storts sett dagligen rapporterar opinionsinstitut om sjunkande opionssiffror för (s) och chockhöjda tal för Sverigedemokraterna. Oroande siffror och en oroande utveckling. Men knappast oväntat. Under många år har Svcerigedemokraterna fått komma undan. Har de etablerader partierna inte försökt tiga ihjäl dom så har man undvikit och gått runt det minerade fält som de nationalistiska krafterna planterat. Taktiken har misslyckats. Så invandringsfrågorna i valet är ingen högoddsare direkt.

Jag läste igenom samtliga beslutsdokument från s-kongressen. Inte på ett enda ställe återfinner man orden invandrare och invandring!

Vi har alltså arbetat oss igenom en hel kongress vars teman var:

"En ansvarsfull ekonomisk politik sätter jobben först, - en starkare arbetslinje,- ett Sverige där fördomar inte hindrar arbete, - låt ungdomsgenerationen ta plats, - konkurrera med kunskap och forskning, - klimatpolitik från hot till möjlighet, - högre kvalitet i välfärden, - ett Sverige i sammanhållning – bekämpa klyftorna, - en rättvis värld är möjlig,- en modern folkrörelse för jobb och rättvisa, - kultur i brytningstid" utan att en enda gång hänvisa till invandring och invandrare! Invandringen är ju trots allt en av de viktigaste faktorerna för att vi ska nå alla de vackra målen! Man tror knappast sina ögon.


Ingen kan väl tvivla på vad (s) tycker om (sd). Men idag så går vi i den andra fällan. Vi går runt minfältet, vi rensar det inte.

Vi gjorde samma fel i motståndet mot EU och euron, där nationalisterna fick husera fritt. Ingen på nejsidan försökte förklara skillnaden mellan en progressiv EU-kritisk hållning och den nationella inskränkthetens nej. Nationalisterna kunde utan att kritiseras, sälla sig till en majoritet av folket. Och gör man det så kan man väl inte vara så farliga, blev det bestående intrycket. I lugn och ro kunde (sd) samla och bygga ut sin partiorganisation.

Tystnaden från den demokratiska sidan skänkte (sd) legitimitet, oavsett om man ville det eller inte. (sd) gick från ett 1%-parti till ett som knackade på riksdagsporten. Idag skulle de få 26 mandat. Tigandet slog fel.

Hur tror någon att vi kommer att kunna desarmera den sociala bomb som (sd) bär i sitt budskap om vi inte tar dom i sakfrågan, om vi inte förmår visa att vi försvarar invandringen därför att den är själva förutsättningen för det svenska välståndet, om vi inte accepterar och främjar alla människors rätt att förverkliga sina drömmars innersta längtan? När ska vi lära oss att demokratin inte låter sig försvaras genom tystnad.

Och varför i hela världen har inte en enda socialdemokratisk debattör sagt ett ord om kongressdokumentens stora svarta hål?

Andra talar om invandringen. Men här är det tyst.

Två sossar som aldrig tiger finner du här och här.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant och nedslående information,Anders. Det kan väl inte vara så, hemska tanke, att tystnaden beror rädsla för att en debatt i frågan skulle locka en del Socialdemokrater att bli Sverigedemokrater istället? Så var det ju på många håll i förra valet.

Unknown sa...

Viktig och intressant iaktagelse!

Kjell-Åke - det är ju just så som misstaget begås. Vi väljer tyvärr oftast mellan två strategier, båda lika förödande. Antingen försöker vi tiga ihjäl frågan just i tron att folk är dumma och då går det åt h-e. Eller så ställer vi oss på fel sida som mina kamrater i Södertälje som med näbbar och klor slåss för att inskränka asylsökandes rätt att välja bostadsort och då spelar vi helt fel opinion i händerna.

Anders Nilsson sa...

Ja, jag vet inte varför, men jag är rädd för att man tror att man låter sd bestämma agendan om man använder orden, för nog är det slående uppseendeväckande att Sveriges största politiska parti inte vare sig nämner eller uttalar en politisk målsättning med en så viktig sak som invandringen. Att man dessutom totalt missar att det kommer att bli den enskilt största frågan i hela valrörelsen, det kommer nämligen sd´s ev vågmästarroll att tvinga fram, är en lika stor tabbe som att vi missade jobbfrågan i förra valet.

Det blir lite fånigt att samla partiet kring att göra 2006 års valkampanj så här 4 år för sent.

Martin sa...

"..och då spelar vi helt fel opinion i händerna."
På valdagen är alla röster lika mycket värda..