tisdag 24 maj 2011

Antingen ljuger partiets strateger medvetet eller så är de förfärligt dåligt informerade.


Jag har inte varit någon flitig skribent under den sista tiden. Långt mellan bloggarna och inte heller så många kommentarer. Alla har väl sina skäl och jag har mina. Det har varit svårt att skriva helt enkelt. Under valrörelsen här i Västra Götaland kom jag att brottas med ett budskap som jag hade svårt att stå bakom. Det handlar om om sjukförsäkringarna, de offentliga och de privata. Antingen ljuger partiets strateger medvetet eller så är de förfärligt dåligt informerade. Tystnaden är i vart fall total vid intern kritik. Jag hade en diskussion med en Fredrik Nordström, politisk sekreterare i regionen. Den avslutades efter att jag skrivit nedanstående:


Å ena sidan har vi den allmänna sjukförsäkringen. Det är den vi betalar via skattsedeln och den försäkrar oss tillgång på vård och har för det ändamålet tillsammans med annan offentlig finansiering byggt en vårdapparat för att klara det försäkringslöftet. Här samverkar privata och offentliga vårdgivare.

Å andra sidan finns möjligheten till en privat sjukförsäkring som så att säga säljer tilläggstjänster, snabbare behandlingstider och kortare sjukskrivning, till den allmänna försäkringen. Den finansieras via försäkringskontingenter som du kan teckna antingen privat eller via någon form för kollektiv anslutning, fackförening, arbetsgivare etc.

Den förbrukar inga skattemedel.Tvärtom så avlastar de privata försäkringarna trycket på den allmänna sjukvårdens insatser, utan att det belastar skattekistan med en enda krona. Genom att hyra ut operationssalar som inte används och kliniklokaler som annars stått tomma tillförs det offentliga pengar. Köerna hade varit längre och flera hade gått sjukskrivna i längre perioder utan detta.

Men mitt parti påstår att i sjukvårdens väntrum blir man flyttad ner för att någon med privat försäkring får vård. Man talar om att gå före, ha en gräddfil och att plånbokens tjocklek styr. Men det här är ju en lögn. Det finns inga belägg för att någon går före.

Så länge ingen kö på våra offentliga vårdinrättningar blir längre av att alternativ erbjuds, så är det dumt att prata om gräddfiler. När en telemontör på Bravida får en svår knäskada och nyttjar sig av sin tilläggsförsäkring för att på två veckor i stället för i bästa fall 4 månader vara tillbaka i arbete igen så kommer du att få svårt att övertyga henne om att hon är en som uttnyttjar ”gräddfilen bara för att hon är rik”. Tvärtom tror jag att hon föreställer sig att det är bra för henne, för företaget och för samhället att hon går sjukskriven två veckor i stället för 4 månader och särskilt med tanke på att det inte har kostat medborgarna en enda krona. Mer än halva LO-kollektivet har sådana försäkringar. I tjänstemannafacken är det ännu flera. Är det dessa som briljerar med sin tjocka plånbok?

På samma ”påhittiga” sätt behandlar denne politisk sekreterare frågan om utförsäljningen av sjukhus. Men han verkar var lika lite påläst där när han tar exemplen St Görans sjukhus och Södersjukhuset. (Finns det inga andra?) Exakt vad kritiken av St Göran går ut på är oklart. Södersjukhuset däremot skall ha ”...öppnat privata kliniker”. Hur nu en landstingsverksamhet skulle kunna göra det!

Södersjukhuset är ett heltäckande akutsjukhus men hög kompetens, vad jag vet så finns där ingen verksamhet som är såld ut. Däremot så finns det i av sjukhuset oanvända men ändamålsenliga lokaler som hyrs av 5 andra vårdgivare. Dessa är Karolinska sjukhuset, Folktandvården, Apoteksbolaget, Södra Stockholms sjukvårdsområde, alla offentligt drivna verksamheter och kan knappast kallas ”privata kliniker”. Den enda som platsar i den politiske sekreterarens svepande formulering är Arrhythmia Center Stockholm, en kardiologisk mottagning med unik spetskompetens inom arytmi-området. Till denna klinik remitteras i huvudsak patienter från andra landstingsområden och det betyder inte på något sätt att någon får smita före i kön eller att skattepengar förskingras.

Det är chockerande att se hur man i politiken tillåter lögner och påhitt så länge det gynnar saken. Och motståndaren låter det ske, antagligen rädda för att själva hamna i någon sorts lögndebatt.

Tack och lov fanns det i vårt program andra frågor som var alldeles utmärkta och spännande att agitera för. Men det var försäkringar och utförsäljningar som stod överst. Och det var det som var skillnaden mot förra årets valrörelse. Då hade vi en fantastisk plattform. Idag så ekade en tom och lögnaktig vänsterretorik som lockade skamligt få till valurnorna.

Är det underligt att vi inte fick mer än 10% av de som jobbar att rösta på oss?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

10 kommentarer:

Anonym sa...

Snälla du. Varför byter du inte parti? Att Socialdemokraterna ljuger vet vi ju alla. Vid omvalet nu i maj sade dina partikamrater "I Moderaternas Sverige kostar en förlossning 20.000 kronor". Och det är ju sant. Men det kostade ju lika mycket under ditt partis regeringsinnehav! Men man försöker få människor att tro att man måste betala 20.000 kronor ur egen ficka med denna regering. Därför ljög man. Mitt råd: Frigör dig från dina tvångstankar att tillhöra Socialdemokraterna och sök dig till ett seriöst parti istället

Anders Nilsson sa...

Det är just det jag påpekar, men nu är socialdemokrati mycket större än så. Men visst tanken slår en.

Nils Dacke sa...

Snälla Anders, stanna kvar och var denna upplysta fyr i ett annat kompakt mörker. Det bubblar ju under ytan inom sosseriet och ni behövs för att demokratin ska vara livaktig. Det vore katastrof om alliansen sitter lika länge som ni satt innan. då får vi ju ett nytt gäng som skaffar sig förmåner och petar in sina barn på toppposter.

LeoH sa...

På 80-talet, deltog jag i en kurs i politisk ideologi på Metalls kursgård Skåvsjöholm. En av dagarna delades vi upp i grupper för att studera partiernas program.
Jag minns hur gruppen som fått Moderaterna på sin lott, påstod med hurrarop från kursledarna, att moderaterna i sitt program skrev att gamla och sjuka skulle kastas ut på gatan.
Vid den tidpunkten var jag medlem i VPK och ingen större vän av Moderaterna, men jag kände mig tvungen att protestera mot vrångbilden. Det skulle jag inte gjort!
Gruppen fick beröm för sin avslöjande tolkning av modraternas sanna natur.

Anders Nilsson sa...

Balanserad makrutövning är bra för ett demokratiskt samhälle, men nog är det tråkigt när maktskifte bara innebär att nya kommer som gör anspråk på att vara bättre förvaltare av det gamla.

Och Leo, känslan av att stå ute på torget och dela ut flygbladen kan få vem som helst att hålla käft.

LeoH sa...

Men det hände ganska ofta, att människor höll med, när man stod där med flygbladen:)

Anonym sa...

Till Nils Dacke: Varför är det katastrof om Alliansen sitter i 12 år? Tror du att de har samma låga moral som Socialdemokratiska företrädare har visat sig ha? Nej, det tror verkligen inte jag. I min ungdom var jag med i SSU och fackligt aktiv. Jag kräktes av all propaganda och slutade (har nästan samma erfarenhet som LeoH skriver här ovan men inte riktigt så illa). Efter några år hamnade jag på en utbildning där nästan alla var moderater eller möjligt folkpartister. Vilken skillnad! Moralen var hög. Uppfattningar skulle motiveras med att man hänvisade till källan. Dessutom lärde jag mig mer om ekonomi och började förstå hur katastrofal Socialdemokraternas ekonomiska politik var under 1980-talet och som lade grunden till finans- och fastighetskrisen (som sedan Bildt-regeringen fick "skit" för). Idag ser jag på mina år som "vänster" som ett resultat av den samhällsklass jag kom från.

Idag gillar jag inte vänsterns politik. Men framförallt hatar jag lögnerna som fabriceras.

LeoH sa...

Nu till din fundering. Självfallet ljuger strategerna, på samma sätt som metallskursledare på 80-talet, medvetet.
Självfallet vet de hur läget är på Södersjukhuset. De vet också hur de privata försäkringarna fungerar. Tänk om din telemontör skulle förstå att partistrategerna menar henne.

Den enda som möjligen inte förstår hur det ligger till är Daniel Suhonen.

Anders Nilsson sa...

Jag är fortfarande kritisk till försäkringssällskap som genom fixande och trixande försäker smita från sitt ansvar. Eller när de utestänger människor från försäkringar för att de inte är 100% hörgpresterande. Jag läste om kvinnan som var ett fysiskt praktexemplar, vältränad och oerhört aktiv men vars funktionshinder, hon är blind, utestängdes från den försäkring som erbjöds alla andra anställda på hennes arbetsplats.

Men den kritiken ska inte sammanblandas med den fantasifyllda beskrivningen av försäkringarnas effekter som fördes till torgs av både partiledare, partisekreterare och "vanlig sosse" på gatan.

Leo, det är bara partistrategerna som inte förstår att LÖ-medlemmen förstår och därför helt följdriktigt visar det genom att intge rösta på (s).

Att opponera högt gör man däremot inte eftersom det ju kan leda till represalier och livslång intern exil i partiet. Det låter hemskt men visst är det så, när folk ignoreras och fråntas uppgifter, ställs inför faktum på väl förberedda möten och på olika sätt sidsteppas - det som Bodström tar för givet; så är det bara, varför hymla med det?

Anders Nilsson sa...

Anonym
Ja, man skall hata den offentliga lögnen, var den än dyker upp. Och jag tror inte att den är enbart förbehållen socialdemokratin. Den finns överallt där snöd vinning, politisk eller ekonomisk, sätts i första rummet.