torsdag 18 november 2010

Veronica Palm straffar ut sig själv redan nu.


Veronica Palm är en av de utpekade efterädarna till Mona Sahlin. Expresssen jobbar intensivt för hennes kandiatur och för dem verkar det på löpsedlarna, som om att allt redan vore klart.

Själv har Veronica Palm skrivit i sin blogg, och det är en läsning som fyller mig av tveksamheter, ja nästan obehag. Hon säger sig minsann inte vara någon tråksosse, men talar om om folkrörelse, medlemmar och process som de andra. Att det är av respekt för detta som hon inte uttalar sig, inte deklarerar sin ståndpunkt. Det hela andas en unken instängdhet av en partiledarekandidat höjd över populasen. Likt Djurfarmens lite mer jämlika ledarskap så talar hon gärna om och med honnörsorden, men andemeningen är ju att hon inte vill riskera sin eventuella kandiatur genom att blotta något av sin ställning.

Likt varghannarna som fightas lite demonstrativt i utkanten av flocken och avvaktande ser på när Alfahannen förlorar sin styrka, så vankar nu ett antal utpekade kandidater runt och mäter varandras styrka. Och då kan man inte tillåta sig att blotta något av sin position. Allt prat om demokrati och medlemmarns väl är bara en omskrivning för att ”jag står över er, jag tar inga risker när det gäller mina framtida möjligheterr.”

Det här är ett eländigt spel och gudarna ska veta att Veronica Palm ingalunda är ensam om att utöva det. Men det var särkilt tydligt i hennes egen text, som hon valt att publicera på sin egen blogg.

Att jag själv, efter att ha mött henne i valrörelsen, anser henne vara en oerhört svag kandidat och en blek kopia av Mona Sahlin deklarerar jag gärna. Ge mig en tanke, en reflektion som sträcker sig längre än till nästa fullmäktigemöte, längre än till nästa utskottsmöte som hon har producerat och jag ska skriva in det på hennes pluskonto. Det är relativt tomt för närvarande.

LäsPeter Karlberg om ni har lust på lite politik, Erik Laakso har ju fått gehör för tanken om en öppen process,
Mera Erik här. Kajsa Borgnäs vill ha flera in i debatten. Andra svarar på sin egna frågor genom sättet att ställa dem. En annan syn på Veronica Palm visar Jinge. Bengt Göransson sätter sin vana trogen fngret på det väsentliga. Annarkia skriver på samma tema här.

Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 kommentarer:

Asterix Nykvist sa...

Jag är alldeles oense. Mycket vinklad tolkning du gör.

Såg en video med Palm där hon intervjuades av AiP, svarade alldeles utmärkt och tydligt, mycket bättre än Sahlin.

Sedan att du söker enorma reflektioner när du möter henne mitt i en valrörelse talar väl mer om att vara ur fas med tiden. I en valrörelse är tanken att man reflekterat färdigt och går till val på ett program.

I själva verket gillar du helt enkelt inte den politiken hon står för skulle jag tro, eftersom du troligen tilhör en del av S vars främsta uppgift bland annat är att motverka sådana som Palm.

Jag uppmanar dig att fokusera på frågor i sak istället för att göra oerhört vinklade tolkningar som kan verka malplacerade.

Det var väl Knutson på SVT som sa att det går mot bitter strid i S - "tack" för bekräftelsen!

Skulle vilja påstå att det är just detta sättet att svärta en som är i svenska folkets tycke som kan bidra till att S forsätter sin (höger)väg mot att förstås och begripas av allt färre.

Bli klarare, bekänn färg, få på nytt en grund att stå på och formulera politik utifrån, så får nog S ökat förtroende, känns mindre dött. Var inte rädd för att förlora några "högersossar" om det medför en slagkraftig politik och nya folk som ansluter sig istället för det vissna, gamla, otydliga som S blivit.

Asterix Nykvist sa...

Vid närmare eftertanke är det ju nästan lögn det du skriver. Hon skriver visst inte om partiet som "andra", utan använder "vi".

Ett minimum av anständighet, finns det längre i S?

Anders Nilsson sa...

Jo du Asterix, jag förstår att du gillar Veronica Palm och känner dig förnärmad av vad jag skriver.

Men du kan ju försöka läsa vad jag skriver ändå, det blir liksom mera samtal över det hela då.

Jag kommenterade en text som hon publicerat på sin blogg, inte en en intervju på TV eller vad det nu var du såg.

Ja och resten, kanske skulle du själv söka jobbet. Du spekulerar och antar och pekar ut och kråmar dig som den värsta kandidaten. Fakta och eftertanke verkar inte var din främsta gren, men skit i det, kan man bara beskylla andra så sliper man ju svar för sig själv.

Så ansök du om posten, du verkar platsa.

Nicklas Eriksson sa...

Ja gud bevare oss för ÄNNU ett fruntimmer som partiledare i det kärva, manliga partiet!

Det vore ju förödande för såna som oss, eller hur, Anders? Hellre en svettdoftande rutskjorta från byggena eller industrin som vi kan identifiera oss med såklart! En go gubbe och ett REJÄLT framtidsnamn för sossarna vore ju hekt klart Göran Johansson!

Anders Nilsson sa...

Nja säg inte det, det finns en hel del kompetenta kvinnor i partiet, jag tycker inte Veronika hör till dem däremot. Bla på grund av den skillnad hon gör mellan sig som kandidat och medlemmarna.

Det är ju trevligt att du uppskattar Göran Johansson, det är det många som gör. Själv tycker jag nog att han är för gammal och det vore inte roligt att börja en ny mandatperiod med den korruptionsskandal. Hans efterträdare Hulthén däremot tror jag har partiledaregenskaperna som behövs. Bucht från Norbotten är en annan, Nilsson från Jämtland en tredje och varför inte Sundström.

Annaa M sa...

Konstig debatt, du uttrycker dig ju precis lika pompöst i partiledarfrågan som du beskyller Asterix N för att göra. Är det bara en förunnat att få kråma sig och ha synpunkter? Sen undrar jag ju förstås om du inte förstår ironier eller om du bara låtsas. Jag antar att det är det senare, men det tycker jag bara blir tröttsamt.

Du tar till hårda ord om Veronica, efter att ha sprungit på henne i valrörelsen vet du vem hon är och att hon straffar ut sig. Jag fattar inte på vilket sätt, men det kanske krävs riktiga män för att förstå sånt.

Jag känner ju Veronica, har mött henne både i rikspolitik och i stockholmspolitik och förstår inte alls vad du syftar på med vi och dom-ståndpunkterna.

Att hon inte omedelbart ställer upp på mediadrevets krav på att tala om exakt var hon står i alla frågor tyder väl på en integritet. Det är inte Expressen och Aftonbladet som utser partiledare, det är faktiskt partiet, och där har processen knappt inletts. Hon har ingen som helst anledning att "blotta" sin ställning inför ett gäng nyhetslystna kvällstidningsjournalister.

Socialdemokraterna är fortfarande en folkrörelse, om än inte lika stolt som tidigare. Jag är glad att våra unga företrädare fortfarande vill bära folkrörelsetanken vidare.

Men det är förstås fint Anders att du tycker det finns dugliga kvinnor inom partiet. Åtminstone några. Det är mycket ädelt av dig att tillstå det.

Jag kan räcka ut en hand och säga att det finns en och annan duglig man inom partiet också, även om det är glest.

Ska jag deklarera ståndpunkt så tror jag mer på de sk vänstersossarna i Stockholms stad som bland annat står för en radikalare miljöpolitik än på högerfalangen som vill göra partiet svårt att skilja från de nya moderaterna.

Dessutom tror jag på ett delat ledarskap, men jag är tveksam till om partiet är moget för det.

Anders Nilsson sa...

Annaa, jag har nog aldrig hävdat att jag känner Veronica Palm, jag har läst det hon skriver i sin egen blogg, som är det samma som hon sedan säger i intervjun i Expressen. Och att det är det jag kommenterar. Om det inte är tydligt så har jag uttryckt mig otydligt.

För övrigt så har jag följt henne som politiker och även om jag hade känt henne privat så skulle jag försöka undvika blanda in det i en bloggtext. Men det är bara min åsikt.

Och efter att ha följt henne som offentlig person, som politiker, så håller jag fast vid att hon inte är särskilt stark. Men det är hon ju inte ensam om. Tvärtom så tycker jag nog att de kandidater som media valt att hajpa ingen känns så där mer övertygande än någon annan. Och det tror jag är ett resultat av att vi under de sista 10 åren har varit ett vilset parti. Politiken har inte varit särkilt tydlig och då får vi företrädare därefter.

När hon skriver "Vi är ett folkrörelseparti och då är det viktigt i sig att ha en demokratisk och öppen process där medlemmarna känner sig trygga, och det måste få ta tid." så undrar jag vari hennes uppfattning om öppenhet ligger. Genom att hon håller tyst?

Jag tror att det är en dålig process, för vi vet var ställningstagandena till slut hamnar, bakom stängda dörrar på partiexpeditioner och i valberedningens slutna rum, för att till sist på kongressen ha kokats ihop till ett enda namn, som de av medlemmarna valda kongressledamöterna har att acceptera med acklamation. När får vi diskutera deras politiska ståndpunkter?

Veronica Palm sitter i partiets ledning och är ansvarig för hur partiets inre liv fungerar. Och hon gillar uppenbarligen det. Det gör inte jag. Jag menar att det är utryck för ett väldigt tydligt skiljande på medlem och ledning. När en kandidat, officiell eller inte, idag år 2010, tycker att det är bra då anser jag att han/hon har straffat ut sig.

Fö övrigt uppskattar jag inte den ironi som Nicklas Eriksson ger uttryck för, jag har mött den och honom förr och faktiskt tröttnat.

Anders Nilsson sa...

Annaa
tex de här http://svt.se/2.22620/1.2240629/s-kvinnor_rosta_om_ny_ledare?lid=share